Velkakirjalaina

Pankin myöntämät yrityslainat ovat tyypillisesti velkakirjalainoja. Myönnetyt velkakirjalainat voivat olla lyhyt- tai pitkäaikaisia lainoja. Pankki ja yritys laativat tyypillisesti niin sanotun lainan lyhennyssuunnitelman tai -sitoumuksen. Pankkilainan etuna muihin rahoitusmuotoihin verrattuna on se, että tarpeen tullen suunnitelmasta poikkeamisesta voidaan neuvotella. Neuvottelut voivat koskea esimerkiksi provisioiden maksamista tai uusia luottoehtoja.  Yrityslainojen tyypillinen laina-aika on noin 5 vuotta.

Lainan lyhennystavat

Velkakirjalaina voi olla luonteeltaan niin sanottu bullet-laina, annuiteettilaina, tasaerälaina tai tasalyhennyslaina. Bullet-lainassa lainan pääoma ja korko maksetaan kokonaisuudessaan kerralla takaisin. 

Annuiteettilaina

Annuiteettilainassa laina-aika on tarkalleen määritetty ja lainan kaikki takaisinmaksuerät lasketaan lähtökohtaisesti samansuuruisiksi. Lainan lyhennysosuus on lainan alkupuolella pienempi, kun taas koron osuus on suurempi. Laina-ajan kuluessa korkojen osuus pienenee ja lyhennyksen osuus taas suurenee. Annuiteettilainassa maksuerä on riippuvainen mahdollisiin korkomuutoksiin. Käytännössä siis lainan takaisinmaksuerä muuttuu, mikäli korko vaihtuu. 

Tasaerälaina

Tasaerälainassa maksuerä on taas tarkalleen määritetty sopimishetkellä ja korkomuutokset vaikuttavat laina-aikaan. Mahdollinen viitekoron nousu tarkoittaa tasaerälainassa sitä, että laina-aika pitenee. Päinvastoin, jos taas viitekorko laskee, laina-aika lyhenee. 

Tasalyhennyslaina

Tasalyhennyslainassa maksuerän suuruus muodostuu samansuuruisesta lyhennysosuudesta sekä muuttuvasta korosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maksuerän summa nousee, mikäli korot nousevat. 

Korko

Viitekorko + asiakaskohtainen marginaali + luoton avausmaksu + toimitusmaksu

Yrityslainan korko määräytyy viitekoron ja asiakaskohtaisen marginaalin mukaisesti. Tyypillisiä pankin viitekorkoja ovat euribor ja pankin oma primekorko. Euribor korko on euroalueen oma rahoitusmarkkinoiden korko, kun taas primekorko on pankin itse määrittelemä viitekorko. Primekorkoa sovelletaan talletuksiin ja lainoihin. Varsinaisten korkokustannusten lisäksi lainarahan hinnaksi muodostuvat luotonvarausprovisio tai järjestelypalkkio. Luotonvarausprovisio tai järjestelypalkkio on yleensä 1-2 prosenttia lainan määrästä. Lainan asiakaskohtainen marginaali on pankin korko-osuus. Marginaalin suuruuteen vaikuttavat muun muassa yrityksen maksukyky, asiakassuhde sekä lainalle tarjottavat vakuudet.

Useat pankit perivät vielä erillisen toimitusmaksun. Toimitusmaksu voi olla joko kiinteä tai lainan määrään suhteutettu. Toimitusmaksulla käsitetään pankin lainanhoitokulut. Suomen Pankin 30.9.2019 julkaisemassa tiedotteessa uusien yrityslainojen keskikorko oli heinäkuussa 2019 2,39%. 

Vakuudet

Vakuuksien tarkoituksena on taata rahoittajan saatavat, mikäli yritys ei kykene suoriutumaan lainojen lyhennyksistä. Pankkien vaatimat lainan vakuudet ovat aina jotakin konkreettista ja yleisimpiä vakuusmuotoja ovat muun muassa kiinnitys, pantti, takaus ja kovenantti. 

Kiinnitys

Kiinnitys liitetään yleensä kiinteistöön, asunto-osakkeeseen tai tonttiin. Kiinnitys määritetään rahoittajan toimesta ensin käypään arvoon. Tyypillisesti asunto-osakkeen arvo vakuutena on noin 70-80 % asunnon markkinahinnasta. Teollisuuskiinteistön vakuusarvo määritellään taas sijainnin, toimitilojen koon ja toiminnan kysynnän mukaisesti. 

Pantti

Panttivakuus tarkoittaa taas esimerkiksi lainan vakuudeksi annettavaa arvopaperia, määräaikaistalletusta tai muuta irtainta omaisuutta. Myös erilaiset patentit ja tavaramerkit voivat toimia pantin vakuusarvona. 

Takaus

Takaus voi olla henkilö- tai yritystakausta. Käytännössä takaus tarkoittaa sitä, että mikäli yritys ei suoriudu lainan lyhennyksistä, pankki voi vaatia suoritusta takaajalta. Rahoittaja voi vaatia esimerkiksi yrittäjiltä henkilökohtaista takausta yrityksen lainoilla.

Kovenantti

Kovenantti on ehto, joka liitetään lainasopimukseen. Ehto toimii kuten yritysvakuus. Ehdon mukaan yrityksen on ylläpidettävä koko lainasopimuksen ajan tietyt toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset.

Huomioitavaa

- Lainoja vertailtaessa huomio kiinnitettävä todelliseen vuosikorkoon, ei nimelliskorkoon

- Maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat lainan saatavuuteen

- Yrittäjän oman rahoituksen osuus tulisi olla n. 20 % kokonaisrahoituksen osuudesta

- Pankkilainan etuna muihin rahoituslähteisiin verrattuna on sen joustavuus. Yrityksellä on usein taloudellisesti haastavia aikoja ja pankkilainan maksuaikataulujen muutokset ovat usein neuvoteltavissa pankin kanssa.

Tämä rahoitusopas on toteutettu ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä. Sivuston sisältö on kerätty alan kirjallisuudesta ja nettilähteistä. Lähdeviittaukset ja lähdeluettelo ovat luettavissa opinnäytetyön raportissa (https://www.theseus.fi/handle/10024/265748). Lisätietoja oppaasta ja sisällöstä voi kysyä sähköpostitse osoitteesta rahoitusopasmaaseutuyritys@gmail.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita