Factoring
Factoringrahoituksessa pankki myöntää yritykselle lainaa myyntisaamisia vastaan. Käytännössä yritys merkitsee omiin myyntilaskuihin, että maksut suoritetaan pankin tilille. Factoringrahoituksessa perittäväksi siirretyt myyntisaamiset toimivat vakuuksina. Yrityksen ei tarvitse kiinnittää rahoitusmuodossa muita vakuuksia ja tämä vapauttaa olemassa olevat vakuudet muihin rahoitusmuotoihin.
Tarkoitus
Factoringrahoituksen avulla yritys voi vähentää omaa liikepääoman tarvettaan ja hyödyntää maksuaikoja kilpailukeinona. Myyntisaatavien siirtäminen pankille tehostaa myös yrityksen perintäprosessia.
Ehdot
Factoringrahoituksen myyntisaamiset luototetaan pääsääntöisesti enintään 80 %:iin laskun määrästä. Asiakkaiden maksettua laskun, pankki tilittää yritykselle myyntisaamisten loppuosan osapuolten laatiman sopimuksen mukaisesti.
Rahoitusmuotoon liittyvä luottotappioriski riippuu siitä, onko kyseessä kotimaisia myyntisaamisia vai vientisaamisia.
Kotimaiset myyntisaamiset
= Luottotappioriskiä kantaa myyjäyritys.
Vientisaamiset
= pankki kantaa myös riskin hyväksyttyjen laskutusten osalta.
Kustannukset
Palvelupalkkio + luoton korko
Factoringrahoituksen kustannukset muodostuvat sopimuksessa eritellyistä palvelupalkkioista ja luoton korosta. Varsinaisen rahoituksen lisäksi sopimukseen saattaa sisältyä muun muassa reskontranhoitoa, perintää ja myyntitilastointia, mistä rahoittaja perii niin sanotun palvelupalkkion. Palvelupalkkio peritään yrityksiltä tyypillisesti kuukausittain ja sen suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi laskujen määrä, maksuaika ja keskikoko. Määrä on tyypillisesti tietty prosentti siirrettyjen myyntisaamisten kokonaissummasta. Factoringrahoituksen luoton korko on sidottu yleiseen markkinakorkoon.